4 Cara Berniaga Barang Borong Murah Dari China Online

Semalam saya chatting dengan seorang rakan lama di FB, dan dia sekarang ini tinggal di Pulau Pinang dan dia ni berminat sangat nak cuba bisnes borong China, sebab dia nampak keuntungan yang boleh dijana.

Memang sudah ramai yang berjaya menjana keuntungaan sehingga 5 angka secara senyap dalam bisnes ini.

Dia kata nak buat kecil-kecilan je, dan secara part time. Lagi pun dia nie suri rumah sepenuh masa, tapi kerana tak sampai hati tengok suami kerja sorang, tu yang dia fikir nak bantu dengan mula buat bisnes secara part time. Modal dia pun tak banyak, dalam RM300 je. Nak join trip borong pergi China tak mampu lagi...

Supplier barang dari China

Isu perbelanjaan nak ke China ada juga kami bincangkan. Mungkin anggaran perbelanjaan memborong ke China boleh membantu anda sedikit sebanyak membuat keputusan.

Ilmu tak boleh kedekut, seperti mana aku dulu join trip ke China, perbelanjaan yang terpaksa di tanggung aku share kat bawah nie...

Anggaran Perbelanjaan
1. Tiket Kapal Terbang      RM1,100 - return ticket
2. Visa                               RM200
3. Hotel                             RM600
4. Makan & Pengangkutan  RM600
5. Shipping & Bagasi          RM500

JUMLAH                           RM3,000
cara berniaga barang borong murah dari China
 
Nampak tak jumlah tu RM3,000! Itu belum masuk kos borong barang dan shipping tau. Pendek kata kita perlukan sekurang-kurangnya RM 6,000 hingga RM10,000 untuk satu trip memborong ke China.

Untuk yang baru nak mula, persoalan utama ialah mana nak cari jumlah wang sebanyak tu?

Dia tanya saya lagi, boleh lagi ke import dari China macam tu? Tentu sekali boleh, malah saya sekarang ini juga import barang borong murah dari China secara online je.

Jadi saya pun terangkan bagaimana saya sendiri start dengan RM500 sahaja.

Saya pun explain kalau modal kecil, tak boleh buat macam jerung-jerung buat trip pergi China semua, sebab makan kos. Modal kecil kena borong secara online. Macam mana tu?

Sebenarnya kita boleh sahaja berniaga barang borong murah dari China dengan membelinya secara online. Anda boleh membelinya dari webportal TaoBao.com dan juga di portal 1688.com
berniaga barang dari China
TaoBao.Com
barang borong murah dari china online
1688.com
Cuma masalahnya kedua-dua website tersebut menggunakan Bahasa China dan untuk yang tidak boleh membaca tulisan Bahasa China memang ianya satu masalah.

Setiap penyakit ada ubatnya bukan, setiap masalah ada penyelesaiannya. Sebenarnya simple sangat nak borong barang dari kedua-dua webportal memborong tersebut.

So bagaimana nak buat untung banyak dengan hanya memborong barangan dari China secara online?

Ramai yang telah melakukannya dan berjaya, anda juga boleh!

Sebelum bermula anda mungkin terpaksa memikirkan jawapan kepada soalan kat bawah nie.

a. Bagaimana mengetahui barangan apa yang boleh dijual dan disukai ramai?
b. Bagaimana menentukan apa produk pertama yang akan anda borong dan jual?
c. Bagaimana mencari pembekal (supplier) yang boleh dipercayai?
d. Bagaimana mengelak dari ditipu dan barangan yang kualiti rendah/rosak?
e. Bagaimana untuk bermula?

Besar kemungkinan anda akan mula berfikir dan berfikir dan akhirnya keliru. Itu biasa. Saya dahulu juga mengalami hal yang sama.

Yang paling utama anda tenang dan ikut sahaja langkah demi langkah (step-by-step) jangan lompat dan terus berlari, kelak anda tersungkur jatuh jika tidak memahami asasnya terlebih dahulu.

Sebenarnya semuanya adalah "Everything is simple until you make it complicated" Jangan gopoh dan terburu-buru.

Saya katakan kepada kawan tadi bahawa jika dia ada RM500 sekarang juga boleh bermula bisnes part time jual barang borong murah dari China.

Mungkin 4 cara/teknik berniaga barang borong murah dari China online dibawah boleh membantu anda sedikit sebanyak.

Teknik ini saya pelajari dari Panduan Memborong Dari China Secara Online yang di tulis oleh saudara Nigel Ong seorang pemborong barangan dari China secara online yang sangat berjaya dengan pendapatan bulanan sehingga 5 angka sebulan. Hebat bukan!

1. Cari produk yang baik dan berguna - Anda kena buat sedikit kaji selidik dan pemerhatian dalam peringkat ini.
2. Cari pembekal yang baik dan jujur - Ada cara-cara tertentu untuk mencari dan menentukan pembekal yang baik dan jujur.
3. Jual sample barangan - Anda beli online dalam kuantiti yang sedikit dahulu untuk test market!
4. Tingkatkan jumlah produk dan jualan anda!

Lastly, aku nak ucap terima kasih kepada saudara Nigel Ong atas E-Booknya yang bertajuk Rahsia TaoBao kerana dari buku beliaulah juga yang banyak membimbing saya dalam bisnes memborong dari China secara online sehingga ke tahap sekarang ini.

Kepada yang berniat untuk berniaga barang borong murah dari China, dengan kemajuan teknologi online sekarang ini

anda tidak perlu lagi berbelanja lebih untuk memborong dan berniaga barang dari China dengan cepat dan murah.
Read more

Pendapatan RM7000 Sebulan Jual Air Balang Pengalaman Peniaga En. Mizan Sulaiman

Panduan Jana RM7K Sebulan Bisnes Air Balang. Setiap bulan anda kesempitan wang. Bayar itu ini, kadang duit tak cukup dan terpaksa berhutang dengan kawan-kawan dan yang lebih teruk pinjam duit dengan along!

Dalam ekonomi negara yang tidak seberapa nak bagus ini, menjana pendapatan sampingan dengan bisnes sampingan boleh memberi anda kelegaan dari segi kewangan. Yang penting usaha kena ada, jika bukan sendiri berusaha nak tunggu siapa lagi?

Tak mungkin kita tunggu anak isteri menderita kerana masalah kewangan dan masih tak nak berbuat sesuatu bukan.

Berita baiknya ada banyak bisnes di luar sana yang boleh anda buat. Salah satunya ialah bisnes air balang yang semakin popular sekarang ini.

Saban hari banyak gerai di tepi jalan, depan sekolah, tepi pandai dan sebagainya muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan.

Dan bisness ini adalah bisnes yang tidak memakan belanja banyak atau mahal. Yang anda perlukan ialah keazaman dan usaha  serta doa tentu ianya akan berjaya.


Nak Buat Bisnes & Nak Cari Duit Lebih!

Tapi Masih Tak Tahu Nak Buat Bisnes Apa?

Bisnes air balang mungkin jawapan kepada masalah kewangan anda!

Mungkin anda tertanya-tanya bagaimana memulakan bisnes air balang dan menjana pendapatan sehingga RM7K sebulan dengan jus buah-buahan.

Untuk bermula ianya mungkin sukar kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan bisnes ini. Tetapi sentiasa ada jalan kepada yang hendak berjaya.

Berikut adalah sedikit perkongsian dari saudara Mizan Sulaiman yang sudah berjaya. Tidak mustahil anda juga boleh berjaya, mungkin mampu menjana pendapatan lebih tinggi lagi.

Nama saya Mizan Sulaiman. Saya telah mula berniaga air sejak tahun 2008 lagi di pasar ramadhan. Selain itu, saya juga turut menjalankan bisnes air balang ini di pasar malam, pasar tani, dan juga di karnival-karnival IKS di Selangor, Putrajaya dan juga Kuala Lumpur.

Tahun lepas! Sewaktu saya berniaga air di bazar Ramadhan, keuntungan saya mencecah lebih RM7,000.

Apa yang lebih menarik lagi... pendapatan saya ini saya perolehi dengan hanya meniaga di satu lokasi pasar ramadhan sahaja dan hanya menjual 3 balang air sahaja!

Ya! 3 balang air sahaja!

Tapi Alhamdulillah... Setiap hari..  ketiga-tiga balang air saya akan habis licin dijual!

Ianya bukanlah nasib semata-mata.... Tapi ada "STRATEGI RAHSIA"  yang saya lakukan hasil dari pengalaman berniaga air sejak beberapa tahun kebelakangan ini

Kebaikan dan kelebihan bisnes air balang
Nak tahu apa kelebihan bisness air balang?

Kos Rendah & Untung Lebih Dari 1000%. Dengan cara dan kaedah yang betul bisnes air balang ini memang amat menguntungkan.

Satu perkara yang anda perlu tahu, bisnes air ini untungnya BESAR. Kos permulaan serta kos harian untuk menjalankan bisnes air ini juga agak rendah.

Anda boleh memulakan bisnes air balang ini dengan modal permulaan di bawah RM1,000.  (Kos membeli kanopi, meja, serta balang air)

Manakala, kos untuk membuat air pula, sekitar RM100 setiap hari, (bergantung kepada jenis air yang anda mahu jual).

Sebagai contoh... Jika anda mahu menjual air soya, kos untuk membeli 1kg kacang soya dan 2 beg ais, adalah sekitar RM12 sahaja. Namun setelah di proses menjadi air soya dan dimasukkan ke dalam balang air untuk dijual, anda boleh menjualnya    sebanyak 120 cawan. Jika setiap cawan di jual dengan harga RM1.00... Bermakna anda sudah memperolehi RM120... Peningkatan sebanyak 1,000% dari modal yang dikeluarkan.

Begitu juga dengan air-air yang lain.... Kadar keuntungan kasar bisnes air ini...  selalunya adalah 500% ke atas berbanding kos modal yang dikeluarkan.

Mungkin anda tertanya-tanya bagaimana nak mula bisnes jual air balang. 

Berikut adalah apa yang tips dan strategi jual air balang yang dikongsi oleh saudara Mizan Sulaiman dan hidangkan kepada anda menerusi ebook ini!

Cara memohon tapak niaga untuk memulakan perniagaan menjual air balang
Tips memilih lokasi baazar untuk memulakan perniagaan jual air balang
Peralatan serta kelengkapan jual air balang
Persedian dan pengurusan masa berniaga secara sepenuh masa jual air balang
Resepi jual best seller air balang
Rahsia sulit jus buah yang laris untuk bisnes air balang
Pengalaman jana pendapatan sehingga RM7000 sebulan jual air balang di baazar
WOW! Begitu banyak ilmu serta rahsia yang dibongkarkan di dalam ebook ini! Saya pasti, sebaik sahaja anda selesai membaca ebook ini, anda pasti akan teruja dan tidak sabar-sabar untuk berniaga air balang! Anda sudah tidak perlu lagi susah-susah untuk buat "trial & error" seperti mana yang pernah saya lakukan dulu.

Jalan shortcut sudah tersedia untuk anda! Anda boleh ambil pengalaman saya berniaga selama 8 tahun, hanya dalam masa beberapa jam sahaja dengan cara membaca ebook ini.

Bukankah itu cara yang lebih mudah dan bijak?

Mungkin anda ingin mengetahui pandangan dan perkongsian (testimoni) mereka yang sudah praktikan tips dan strategi yang ada dalam ebook ini. Baca semua testimoni/perkongsian pengalaman peniaga di ruangan Testimoni Peniaga Air Balang

Tentu selepas ini anda mungkin berminat untuk menceburi bidang ini. Usah ambil masa terlalu lama untuk bertindak! Layari RAHSIA JANA RM7K SEBULAN JUAL AIR BALANG
Read more

Mencabar Diri Mendaki Bukit Nuluh Lapai

Mendaki Bukit Nuluh Lapai di Kampung Lapasan Telipok.Berberapa minggu yang lepas saya ada buat post mengenai mendaki Bukit Tirig yang terletak di Kampung Lapasan Telipok. Kali ini saya kongsi pengalaman mendaki Bukit Nuluh Lapai yang juga terletak di Kampung Lapasan Telipok.

Sebenarnya kedua-dua bukit ini bersebelahan antara satu sama lain. Tidak hairanlah hari itu ada juga terserempak dengan pendaki-pendaki yang mencabar Bukit Nuluh Lapai yang sudah mendaki Bukit Tirig berberapa jam sebelum itu.

Itu untuk mereka yang mempunya stamina yang tinggi. Untuk pendaki yang tidak berapa tinggi daya tahan seperti aku, maka mendaki satu bukit seminggu pun sudah cukup mencabar.


Titik permulaan pendakian ke puncak Bukit Nuluh Lapai ini terletak betul-betul di hadapan jalan masuk ke Gayang Seafood Restauran yang terkenal dengan hidangan makanan lautnya.

Sebenarnya laluan ini baru diteroka/diwujudkan oleh penduduk Kampung Lapasan. Boleh kelihatan penduduk kampung sedang membina pondok menjual buah dan minuman dan papan tanda juga baru dibina.

Syabas kepada penduduk kampung yang terlibat.
Pendakian dari titik permulaan di tepi jalan besar ke puncak ini agak mencabar berbanding dengan pendakian ke Bukit Tirig. 

Pendakian dari titik permulaan sampai ke puncak amat memenatkan berbanding dengan pendakian di Bukit Tirig. Laluan mendaki dibuat di celah-celah kayu dan agak curam menyebabkan aku terpaksa berhenti berberapa kali untuk melepaskan penat dan lenguh di kaki. 
Pendaki kena lebih berhati-hati semasa mendaki kerana jalannya yang agak curam, terdapat tunggul kayu di laluan mendaki dan juga tali hutan yang boleh menyebabkan anda boleh jatuh tergolek jika kaki tersandung/tersangkut semasa mendaki.

Pemandangan di puncak memang amat cantik. Pengemar melihat matahari terbenam atau jurugambar boleh duduk di pondok-pondok yang disediakan sementara menunggu detik matahari terbenam untuk mengambil gambar.

Tandas dan jualan minuman ringan juga ada di puncak bukit ini. Memang agak cantik kerana bunga-bunga banyak ditanam di puncak oleh penduduk kampung. Ada ambil gambar tapi terdelete lah pulak sebelum sempat upload di sini.

Cuma satu...pastikan anda membawa bersama lampu suluh jika berbuat demikian kerana perjalanan turun selepas matahari terbenam agak gelam dengan lorong/laluan mendaki yang agak curam, sempit dan gelap kerana sepanjang laluan adalah di bawah pohon yang redup biarpun semasa matahari masih bersinar.

Rating... aku rasa mendaki Bukit Nuluh Lapai lebih mencabar berbanding mendaki Bukit Tirig. Kepada yang belum mendakinya anda bolehlah mencabar diri anda mencuba mendaki Bukit Nuluh Lapai ini.
Read more

Pameran Pendidikan StudyMalaysia Di Sabah Tahun Ini

Pameran Pendidikan (Education Fair) StudyMalaysia di Sabah tahun ini. Hujung minggu lepas saya berpeluang untuk mengunjungi pameran pendidikan anjuran StudyMalaysia dari 11 - 12 March 2017 yang bertempat di Suria Sabah Shopping Mall di Kota Kinabalu.

Setiap tahun StudyMalaysia akan mengadakan education fair di Sabah dan tahun ini tidak terkecuali. 

Cuma tahun ini agak sedikit institusi pendidikan awam dan swasta yang turut serta kerana acara anjuran StudyMalaysia  ini bertembung dengan Jom Masuk U Carnival anjuran Kementerian Pendidikan Tinggi Negara (KPTN) di 1Borneo Mall pada hari dan masa yang sama.

Ini menyebabkan education fair anjuran StudyMalaysia di Suria Sabah kurang pengunjung pada kali ini.
Pastinya dari segi pulangan kewangan dari anjuran pameran pendidikan kepada pihak penganjur StudyMalaysia juga agak sedikit pada tahun ini.

Pameran Pendidikan di Sabah StudyMalaysia


Apa pun selepas melawat semua booth pameran dari berberapa institusi pendidikan awam dan swasta saya mendapat ada juga sedikit pengetahuan tambahan yang dapat diperolehi terutamanya jenis-jenis kursus dan hala tuju selepas SPM.

Pengunjung dinasihatkan untuk mengambil masa, berfikiran terbuka, banyak bertanya dan jangan terburu-buru semasa mengunjungi pameran-pameran pendidikan seperti ini kerana wakil atau kakitangan dari kolej-kolej swasta ini sudah tentu akan mengambil peluang promosi dan menarik minat pelajar-pelajar untuk belajar di kolej dan universiti mereka.


Sudah tentu para pelajar akan mendapat pelbagai info dan maklumat, tidak jarang berlaku kecelaruan semasa membuat perancangan dan pertimbangan semasa membuat pilihan untuk memilih halatuju selepas SPM

Memang pameran-pameran pendidikan seperti ini wajar dibuat dari masa ke semasa untuk membolehkan pelajar mendapat info terkini mengenai peluang-peluang melanjutkan pelajaran di dalam negara mahupun di luar negara.

Selepas  ini saya difahamkan akan ada pula Karnival Pendidikan MARA di Suria Sabah selepas keputusan SPM diumumkan.
Read more

Mencabar Diri Mendaki Bukit Tirig (Tirig Hill) Di Kampung Lapasan Telipok

Jika anda tinggal di area berdekatan dengan bandaraya Kota Kinabalu, Sabah dan suka dengan aktiviti outdoor seperti hiking, mendaki bukit adalah salah satu aktiviti yang boleh anda lakukan. Hujung minggu lepas saya berkesempatan mencabar diri mendaki Bukit Tirig (Tirig Hill) yang terletak di Kampung Lapasan, Telipok.

Untuk mendaki Bukit Tirig anda perlu ke Kampung Lapasan, Telipok berdekatan juga dengan pusat pembuangan sambah dan letak kereta anda di kawasan berdekatan dengan Gereja Katolik St. Flora. Dari situ anda boleh berjalan melalui berberapa buah rumah sebelum sampai ke starting point laluan mendaki ke puncak Bukit Tirig.

Gambar di bawah adalah laluan permulaan (starting point) ke puncak Bukit Tirig.
Laluan mendaki Bukit Tirig di Kampung Lapasan ini sebenarnya dibuat oleh penduduk kampung untuk laluan upacara Jalan Salib mereka. Laluan ini kemudiannya atas permintaan orang ramai dibuat sehingga ke puncak untuk orang ramai mendakit bukit tersebut dengan selamat dan menikmati keindahan kawasan sekitar dari puncak Bukit Tirig.

Perjalanan untuk sampai kepuncak mengambil masa 15 hingga 20 minit bergantung kepada ketahanan fizikal dan stamina pendaki.

Saya sering melihat pelajar-pelajar sekolah berlari naik dan mereka mungkin hanya mengambil masa sekitar 5 minit untuk sampak ke puncak. 
Laluan ini sering dibersihkan dan diselengara oleh penduduk Kampung Lapasan untuk keselamatan pendaki dan untuk upacara Jalan Salib. 
Laluan ini tidaklah begitu curam atau mencabar. Ianya sesuai untuk pelajar dan kanak-kanak juga. Saya pernah melihat kanak-kanak berumur lingkungan 3 tahun juga turut mendaki Bukit Tirig ditemani ibubapa. 
Menjelang sampai ke puncak Bukit Tirig, anda boleh melihat bendera Persekutuan Malaysia dan Bendera Negara Sabah berkibar dengan megah menghilangkan kepenatan anda mendaki dan menimbulkan keinginan untuk segera sampai ke puncak. 
Jika anda melihat tayar besar tergantung dengan tulisan 'TIRIG HILL' di puncak, itu bermakna anda sudah sampai ke puncak Bukit Tirig. Suasana udara dipuncak ini agak nyaman dan sejuk. 

Di pertengahan laluan mendaki anda akan melalui kawasan yang agak redup kerana dilitupi pokok-pokok besar.

Tempat berehat dan duduk santai ada disediakan di berberapa tempat di sepanjang laluan tersebut untuk kemudahan pendaki berehat melepaskan penat.
Kawasan puncak bukit ini amat bersih dan luas. Tempat ini sering dibersihkan oleh peniaga-peniaga minuman ringan di puncak bukit ini. Jika anda tidak ada membawa air minuman, anda tidak perlu risau kerana minuman ada dijual dipuncak ini pada sebelah petang. 
Jika anda gemar aktiviti lasak, mendaki Bukit Tirig adalah salah satu aktivi luar (outdoor activity) yang boleh anda buat. Kawasan ini memang selamat dan penduduk Kampung Lapasan sentiasa memantau keselamatan dan laluan ini sepanjang masa. 

Pemandangan dari atas puncak Bukit Tirig memang cantik dan udaranya juga amat nyaman. Kepenatan anda mendaki akan berbaloi dengan pemandangan yang indah. Anda boleh mengambil gambar matahari terbit atau terbenam dari puncak bukit ini.

Untuk pendakian bukit di sekitar Kota Kinabalu yang seterusnya, saya bercadang hendak mencabar diri pula mendaki Bukit Gundul (Gondol) sebuah bukit yang agak tinggi juga terletak bersebelahan dengan UiTM di Sepanggar.
Read more