Panduan Permohonan Ke Tingkatan 1 2018 Online

Tentu ramai yang tengah tunggu keputusan UPSR untuk diumumkan tahun ini. Dalam masa menunggu itu, ramai juga yang sedang merancang sekolah mana untuk mendaftarkan anak-anak mereka untuk Tingkatan 1.


Tentu ramai yang mengidamkan mendaftarkan anak mereka ke sekolah yang terdekat dengan rumah anda. Iyalah, jika sekolah anak-anak kita dekat dengan rumah senang nak pantau dan hantar pergi balik. Tentu kos menghantarnya lebih murah dan juga jimatkan masa.

Paling best jika dapat sekolah sebelah rumah jer, jalan kaki ke sekolah pun boleh.

Masihkah anda ingat, kalau dulu untuk memohon memasuki Tingkatan 1 anda perlu ke sekolah itu sendiri untuk memohon. Bila dah dapat result UPSR anda akan bawa slip UPSR anda dan memohon ke sekolah yang diidamkan.


Tetapi sekarang ini untuk memohon ke Tingkatan 1 anda boleh menggunakan borang permohonan applikasi online yang telah dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM).

Anda boleh melayari laman portal rasmi SPS di https://public.moe.gov.my/?kpm=

Menggunakan borang permohonan online ini memanglah mudah dan cepat. Ini kerana anda boleh sahaja applikasi online tersebut dari rumah anda atau dari mana-mana sahaja.

Untuk menggunakan applikasi permohonan online ini pihak KPM juga ada menyediakan panduan tatacara penggunaannya. Anda boleh download cara atau panduan permohonan online ke Tingkatan 1 untuk mengelak sebarang kesilapan semasa menggunakan sistem tersebut.

Anda dinasihatkan untuk download panduan permohonan ini sebelum menggunakan portal yang disediakan untuk mengelakkan berlaku kesilapan semasa memohon di portal pendaftaran Tingkatan 1 online nanti.

Selamat memohon memasuki Tingkatan 1, semoga kejayaan sentiasa menjadi milik anda.
Read more

Panduan Dan Cara Daftar MUET - Sesi March 2018

Mungkin ramai yang berhasrat menduduki peperiksaan MUET tahun ini. Panduan dan cara daftar MUET ini mungkin berguna untuk anda. Baru-baru ini Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ada menyiarkan maklumat mengenai tarikh pendaftaran MUET tahun ini.

Sila rujuk gambar di bawah seperti mana yang telah disiarkan di laman portal rasmi KPM minggu lepas sebagai panduan anda.

Cara Daftar MUET

Untuk menduduki peperiksaan MUET anda memerlukan sedikit ilmu dan persedian supaya anda boleh score keputusan yang baik.

Anda digalakkan untuk membaca tips seperti 4 Easy MUET Exam Tips dan juga 4 Important MUET Speaking Exam Tips yang rasanya menyediakan kupasan menarik mengenai persediaan menghadapi peperiksaan MUET.

Diharapkan panduan dan cara daftar MUET ini dapat membantu anda sedikit sebanyak nanti.
Read more

Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Which idiot took that course anyway? Jenis SPM takde A

Mungkin isu dan tweet ini sudah lama tetapi mungkin masih releven untuk disorot semula dan difikirkan kembali terutama dalam bidang pengajian pendidikan awal kanak-kanak. Dalam tweet ini kelihatan tuan punya tweet seperti memandang rendah bidang kerjaya dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak.


Seperti yang kita tahu bahawa kursus dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak semakin hangat dan disukai ramai oleh kebanyakan pelajar lepasan SPM di Malaysia. Ini mungkin kerana pertambahan kesedaran masyarakat mengenai kepentingan pendidikan awal kanak-kanak dan juga pertambahan jumlah institusi pendidikan awal kanak-kanak di seluruh negara sama ada yang dikendalikan oleh kerajaan mahupun oleh pihak swasta.

Apa pula pendapat anda mengenai tweet di atas yang mengatakan "Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Which idiot took that course anyway? Jenis SPM takde A" Tentu ramai yang kurang setuju.

Sepertimana respon dari Suuzy Yanna di bawah:
let me tell u all a story ..

saya seorang pelajar diploma jurusan pendidikan awal kanak-kanak di kolej swasta di KL . kalau nak ceritakan kelebihan ambik course ni mungkin still tak layak lagi . sebab saya baru semester 6 daripada 8 semester . still ada 2 semester . tapi , saya boleh ceritakan serba sedikit pengalaman diri sendiri bila ambik course ni . 
mula-mula ambik course ni dulu memang rasa tak dak hala tuju . rasa macam , "eh, kenapa aku ambik yang ni? macam la xdak course lain" . that time rasa rendah diri sangat bila tengok kawan-kawan semua ambik course yang besar-besar macam akaun (saya course akaun masa form 4 & 5), ekonomi , medik , engineering semua . kadang-kadang rasa menyesal ambik course ni . orang sekeliling pon selalu pandang rendah bila dapat tau saya amik course ni . depa pon selalu la tanya sambil buat muka sinis , "kenapa amik course tu ? minat budak ka ? nak jadi cikgu tadika ka ?" di sini saya nak bagitau dekat semua , memang dulu saya menyesal , tapi sekarang saya bangga saya ambik course ni . sebab semakin banyak ilmu yang saya dapat , semakin saya kagum dengan para guru and ibu bapa . childhood education jugak dah ubah hidup saya daripada tak suka budak (sebab saya tak ada adik) , tak boleh tolerate dengan budak , sampai saya rasa sayang sangat dengan budak and boleh cakap and handle perangai budak dengan sabar . dan untuk pengetahuan semua jugak, skop untuk childhood education jugak bukan hanya setakat jadi cikgu tadika . fyi, kami di sini belajar tentang semua benda , daripada baby dalam perut sampai ke alam remaja . daripada ilmu parenting sampai ke medik diteruskan dengan perubatan untuk orang-orang kurang upaya . tak lupa jugak , kami jugak belajar pasai bisnes . kami ada peluang kerja yang luas bukan saja cikgu tadika tapi penasihat kekeluargaan , pakar kaunseling , trainer fisioterapi , boss di tadika sendiri and macam-macam lagi yang berkaitan dengan kanak-kanak , penyakit kanak-kanak and psikologi sebab childhood education adalah tiket permulaan ke bidang psikologi . so , janganlah pandang cikgu tadika ni tak dak mata . jangan la berbangga kalau awak ambik course-course yang hebat sebab semuanya bermula daripada cikgu tadika . dia la yang mula ajar ABC 123 dekat kita sampai kita boleh berjaya sampai sekarang . btw , lelaki jugak janganlah nak perlekeh kengkawan lelaki anda yang ambik childhood education sebab honestly saya cakap , saya tabik lelaki yang ambik childhood education sebab lelaki yang ambik childhood education ada potensi jadi bapak yang baik untuk anak-anak depa nanti . bukan saya nak promot course ni . tapi ni based on pengalaman yang saya tengok daripada kawan-kawan dan pensyarah-pensyarah lelaki saya sendiri . bukan la nak cakap laki yang tak ambik childhood education ni tak bagus . ada ja yang bagus . tapi sebab saya tengok sekarang ni ramai sangat yang suka perlekeh golongan macam kami (termasuk orang bawah tu) . sedangkan kita tak tau yang mungkin orang yang ambik childhood education ni lebih bagus daripada anda walaupun kerja depa biasa-biasa , gaji depa tak berkepuk macam anda . so , jangan la terlalu sombong dengan apa yang anda ada sebab Allah boleh tarik balik apa yang anda ada bila-bila masa ja . sekian tazkirah malam ni . semoga orang yang suka memperlekehkan orang lain tu diberi hidayah . btw , last but not least , untuk pengetahuan semua , kalau tak salah saya Malaysia sekarang dah buat syarat semua yang bakal jadi ibu bapa pergi kelas parenting sebab banyak sangat kes dera budak zaman sekarang . so , disini anda akan nampak , pentingnya course chilhood education zaman sekarang . terima kasih sudi luang masa membaca . selamat hari guru . hari-hari hari guru .

Sebaiknya kita jangan memandang rendah mana-mana bidang pekerjaan kerana semuanya mempunyai fungsi masing-masing. Seperti mana cerita mengenai President Amerika John F. Kennedy  ketika melawat NASA, beliau terserempak dengan sorang 'cleaner' yang sedang menyapu lantai lalu beliau bertanya "Apa yang sedang kamu buat ketika ini?"  Cleaner tersebut menjawap " Saya sedang membantu menghantar sesorang ke bulan". Semuanya ada fungsi masing-masing yang tidak kurang pentingnya.
Read more

Senarai 10 Ijazah Yang Paling Senang Dapat Kerja. Adakah Anda Telah Memilih Bidang Pengajian Yang Tepat?

Jika anda sedang merancang untuk melanjutkan pengajian dan masih dalam proses berfikir bidang pengajian apa yang hendak dipilih anda patut membaca artikel ini sampai habis. Anda harus ingat kos pendidikan di Malaysia semakin lama semakin meningkat. Kolej dan universiti saban hari mencari cara menaikkan yuran pengajian dan ianya bukanlah murah. Hampir kesemua antara kita perlu menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 dalam usaha segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan.

Jika anda membaca akhbar atau info sama ada dari media cetak atau online kita sering dihidangkan dengan isu atau masalah jumlah graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian semakin meningkat. Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan pekerjaan sejurus graduasi?

Disebabkan atas faktor inilah disarankan supaya bakal-bakal siswa harus bijak dan berfikiran jauh dan teliti dalam memilih program pengajian di universiti agar kelayakan dan kelulusan mereka kelak selaras dengan keperluan industri, di samping memberi pulangan yang setimpal (jika tidak lumayan) kepada mereka. Sekurang-kurangnya nanti anda boleh terlepas dari tersenarai dalam senarai graduan menganggur.

Setiap tahun kos pendidikan di Malaysia semakin meningkan dan  bukanlah murah. Kebanyakan antara kkita terpaksa menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 dalam usaha mengenggam segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan. Tetapi selepas itu apakah akan berlaku jika anda gagal mendapat pengajian selepas menamatkan pengajian anda.

Bagaimanapun, saban hari kita dihidangkan dengan berita graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian. Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan pekerjaan sejurus graduasi?

Atas faktor inilah bakal-bakal siswa harus bijak dan berfikiran jauh dalam memilih program pengajian di universiti agar kelayakan mereka kelak selaras dengan keperluan industri, di samping memberi pulangan yang setimpal (jika tidak lumayan) kepada mereka. Sekurang-kurangnya anda tidak tersenarai dalam senarai penganggur nanti.

Di bawah adalah senarai senarai 10 ijazah yang mempunyai kadar penggajian tertinggi di dunia dan dikatakan boleh menjaminkan pekerjaan selepas tamat universiti. Anda mungkin mempunyai pengalaman dan sudut pandangan berbeza tentang isu ini berdasarkan persekitaran dan pengalaman anda sendiri. Anda boleh kongsikan pandangan dan pengalaman anda tersebut di ruangan komen.

1. Perubatan dan Pergigian (94.7% Kadar Penggajian)

Dengan kos pengajian termahal iaitu sekurang-kurangnya RM100,000 selama 4 tahun, bidang perubatan dan pergigian menjanjikan peluang pekerjaan hampir 95% selepas tamat tempoh pembelajaran.

Dalam bidang ini prospek kerjaya yang anda bakal ceburi ialah Doktor, pakar bedah dan doktor gigi.

2. Sains Veterinar (85.3%)

Bidang pengajian yang berada di tempat kedua pula adalah bidang rawatan kesihatan haiwan. Walaupun sebelum ini bidang sains veterinar banyak mencetuskan debat dan kontroversi lebih-lebih lagi isu yang melibatkan doktor Muslim dan haiwan yang perlu disamak setelah disentuh, namun kesedaran yang semakin meningkat terhadap nilai kasih sayang kepada haiwan menaikkan populariti program pengajian ini.

Prospek kerjaya dalam bidang ini antara lainnya ialah Doktor haiwan, pakar biologi haiwan dan penyelidik syarikat farmaseutikal haiwan.

3. Subjek berkaitan perubatan (79.8%)

Pengajian yang merangkumi pengajian kesihatan fizikal secara holistik ini tertumpu kepada satu-satu cabang dalam bidang perubatan.

Prospek kerjaya dalam bidang pengajian ini antara lainnya ialah Pakar psikologi, ahli fisioterapi dan pakar anaestetik.

4. Seni bina, pembinaan dan perancangan (71.3%)

Kursus ini unik kerana menggabungkan kedua-dua bidang ilmu sains dan kemanusiaan. Malah bidang ini memberi sumbangan terus ke arah pembentukan persekitaran manusia seprti pembinaan bangunan dan perancangan sesebuah penempatan.

Pelajar yang menamatkan pengajian dalam bidang ini ialah akan menceburi Prospek kerjaya  sebagai Arkitek, pelukis pelan dan perancang bandar.

5. Kejuruteraan dan teknologi (62.8%)

Secara umumnya, bidang ini ada banyak persamaan dengan kursus #4. Ini kerana, ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan. Graduan teknologi kejuruteraan boleh bekerja di bidang besar seperti industri, termasuk pembuatan, pembinaan, perindustrian, penyelenggaraan, dan pengurusan.

Prospek kerjaya pelajar dalam bidang ini antara lainnya ialah Pereka bentuk produk, pembangunan sistem, jurutera, operasi teknikal dan kawalan kualiti.

6. Sains komputer (59.1%)

Sains komputer secara umumnya adalah pengkajian perhitungan dan pemprosesan maklumat, sama ada dari segi perkakasan mahupun perisian, sesuai dengan peredaran zaman yang semakin berteknologi tinggi.

Prospek kerjaya dalam bidan pengajian Sains Kpmputer ialah antara lainnya sebagai Pengaturcara, eksekutif IT, perekabentuk grafik, multimedia dan animasi dan jurtera rangkaian.

7. Pendidikan (59.1%)

Ijazah ini sesuai untuk mereka yang berminat dalam bidang psikologi dan sosiologi pendidikan manusia. Selain itu, kursus ini turut mempertingkatkan kesedaran tentang peranan perkembangan kognitif, fizikal, emosi, kreativiti, bahasa dan estetika manusia.

Sesuai untuk pelajar yang berminat dalam Prospek kerjaya sebagai Guru, pembantu penyelidik bagi badan bukan kerajaan, tutor peribadi.

8. Pengajian perniagaan (49%)

Kursus yang menyediakan penuntut dengan kemahiran pentadbiran, pengurusan sumber manusia, perakaunan, kewangan, pemasaran, insurans, perbankan dan juga keusahawanan.

Bidang ini dikatakan sukar mendapat pekerjaan melalui pembacaan kami di artikel-artikel yang lain tetapi sebenarnya terpulang kepada usaha dan individu itu sendiri. Prospek kerjaya dalam bidang ini antara lainnya ialah Penolong pegawai pelaburan, penolong pegawai operasi, usahawan dan agen insurans.

9. Sains matematik (47.1%)

Bidang ini berkaitan dengan matematik dan statistik serta memupuk kebolehan untuk menggunakan teknik dan kaedah kuantitatif yang bersesuaian untuk menjalankan analisis, penyelidikan, ramalan dan perancangan dalam persekitaran industri.

Prospek kerjaya pelajar yang mangambil kursus dalam bidang ini ialah Penyelidik statistik, eksekutif kawalan mutu, penganalisa perniagaan dan eksekutif bank.

10. Pengajian sosial (44.9%)

Satu bidang atau disiplin ilmu yang mengkaji struktur dan sifat-sifat kelompok manusia. Jangan tak tahu, bidang ini sebenarnya merangkumi cabang-cabang ilmu yang luas seperi geografi, ekonomi, sains politik dan sosiologi.

Prospek kerjaya pelajar dalam bidang ini antara lainnya ialah Pakar kriminologi, penjaga arkib sejarah, penganalisa pemasaran dan pensyarah.

Jika anda merancang untuk melanjutkan pengajian anda harus fikir bahawa selain minat, prospek kerjaya masa depan juga penting untuk dipertimbangkan.
Read more

Kenyataan Media: Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2017

Kenyataan Media: Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Tahun 2017. Rasanya maklumat ini agak penting untuk pengetahuan orang awam, warga pendidik dan juga calon-calon yang bakal menghadapi peperiksaan SPM tahun ini.

Kenyataan media ini dikeluarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini. Berikut adalah kenyataan media yang dikeluarkan oleh pihak KPM di portal rasmi mereka.

Daripada kenyataan media yang dikeluarkan oleh pihak KPM ini kita mendapati bahawa sebanyak 443,883 calon SPM akan menduduki peperiksaan SPM tahun ini.

Daripada jumlah itu 87.0% atau 386,331 pelajar adalah dari calon Sekolah Kerajaan, Bantuan Kerajaan dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan diikuti oleh Calon Persendirian sebanyak 5.4% atau 23,886 pelajar.

Calon SPM dari Sekolah Menengah Agama Rakyat pula yang paling rendah iaitu 0.4% atau 1,976 calon sahaja.

Untuk membolehkan peperiksaan SPM tahun ini berjalan dengan lancar seramai 35,341 petugas peperiksaan akan bertugas di 3,363 pusat peperiksaan yang dibuka di seluruh negara.

Seperti yang anda sedia maklum bahawa peperiksaan SPM tahun ini akan berlangsung dari 6 November 2017 hingga 4 Desimber 2017. Pelajar yang akan menduduki peperiksaan diharap bersedia dari segi mental dan fizikal untuk menduduki peperiksaan ini.

Untuk maklumat lanjut sila rujuk Semakan keputusan SPM tahun ini yang dijangka akan dikelurakan sekitar bulan March tahun depan.

Kepada calon-calon SPM tahun ini kami mengucapkan semoga berjaya!
Read more