Memaparkan catatan dengan label Careers. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Careers. Papar semua catatan

Khamis, 2 November 2017

Khamis, November 02, 2017

Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Which idiot took that course anyway? Jenis SPM takde A

Mungkin isu dan tweet ini sudah lama tetapi mungkin masih releven untuk disorot semula dan difikirkan kembali terutama dalam bidang pengajian pendidikan awal kanak-kanak. Dalam tweet ini kelihatan tuan punya tweet seperti memandang rendah bidang kerjaya dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak.


Seperti yang kita tahu bahawa kursus dalam bidang pendidikan awal kanak-kanak semakin hangat dan disukai ramai oleh kebanyakan pelajar lepasan SPM di Malaysia. Ini mungkin kerana pertambahan kesedaran masyarakat mengenai kepentingan pendidikan awal kanak-kanak dan juga pertambahan jumlah institusi pendidikan awal kanak-kanak di seluruh negara sama ada yang dikendalikan oleh kerajaan mahupun oleh pihak swasta.

Apa pula pendapat anda mengenai tweet di atas yang mengatakan "Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak. Which idiot took that course anyway? Jenis SPM takde A" Tentu ramai yang kurang setuju.

Sepertimana respon dari Suuzy Yanna di bawah:
let me tell u all a story ..

saya seorang pelajar diploma jurusan pendidikan awal kanak-kanak di kolej swasta di KL . kalau nak ceritakan kelebihan ambik course ni mungkin still tak layak lagi . sebab saya baru semester 6 daripada 8 semester . still ada 2 semester . tapi , saya boleh ceritakan serba sedikit pengalaman diri sendiri bila ambik course ni . 
mula-mula ambik course ni dulu memang rasa tak dak hala tuju . rasa macam , "eh, kenapa aku ambik yang ni? macam la xdak course lain" . that time rasa rendah diri sangat bila tengok kawan-kawan semua ambik course yang besar-besar macam akaun (saya course akaun masa form 4 & 5), ekonomi , medik , engineering semua . kadang-kadang rasa menyesal ambik course ni . orang sekeliling pon selalu pandang rendah bila dapat tau saya amik course ni . depa pon selalu la tanya sambil buat muka sinis , "kenapa amik course tu ? minat budak ka ? nak jadi cikgu tadika ka ?" di sini saya nak bagitau dekat semua , memang dulu saya menyesal , tapi sekarang saya bangga saya ambik course ni . sebab semakin banyak ilmu yang saya dapat , semakin saya kagum dengan para guru and ibu bapa . childhood education jugak dah ubah hidup saya daripada tak suka budak (sebab saya tak ada adik) , tak boleh tolerate dengan budak , sampai saya rasa sayang sangat dengan budak and boleh cakap and handle perangai budak dengan sabar . dan untuk pengetahuan semua jugak, skop untuk childhood education jugak bukan hanya setakat jadi cikgu tadika . fyi, kami di sini belajar tentang semua benda , daripada baby dalam perut sampai ke alam remaja . daripada ilmu parenting sampai ke medik diteruskan dengan perubatan untuk orang-orang kurang upaya . tak lupa jugak , kami jugak belajar pasai bisnes . kami ada peluang kerja yang luas bukan saja cikgu tadika tapi penasihat kekeluargaan , pakar kaunseling , trainer fisioterapi , boss di tadika sendiri and macam-macam lagi yang berkaitan dengan kanak-kanak , penyakit kanak-kanak and psikologi sebab childhood education adalah tiket permulaan ke bidang psikologi . so , janganlah pandang cikgu tadika ni tak dak mata . jangan la berbangga kalau awak ambik course-course yang hebat sebab semuanya bermula daripada cikgu tadika . dia la yang mula ajar ABC 123 dekat kita sampai kita boleh berjaya sampai sekarang . btw , lelaki jugak janganlah nak perlekeh kengkawan lelaki anda yang ambik childhood education sebab honestly saya cakap , saya tabik lelaki yang ambik childhood education sebab lelaki yang ambik childhood education ada potensi jadi bapak yang baik untuk anak-anak depa nanti . bukan saya nak promot course ni . tapi ni based on pengalaman yang saya tengok daripada kawan-kawan dan pensyarah-pensyarah lelaki saya sendiri . bukan la nak cakap laki yang tak ambik childhood education ni tak bagus . ada ja yang bagus . tapi sebab saya tengok sekarang ni ramai sangat yang suka perlekeh golongan macam kami (termasuk orang bawah tu) . sedangkan kita tak tau yang mungkin orang yang ambik childhood education ni lebih bagus daripada anda walaupun kerja depa biasa-biasa , gaji depa tak berkepuk macam anda . so , jangan la terlalu sombong dengan apa yang anda ada sebab Allah boleh tarik balik apa yang anda ada bila-bila masa ja . sekian tazkirah malam ni . semoga orang yang suka memperlekehkan orang lain tu diberi hidayah . btw , last but not least , untuk pengetahuan semua , kalau tak salah saya Malaysia sekarang dah buat syarat semua yang bakal jadi ibu bapa pergi kelas parenting sebab banyak sangat kes dera budak zaman sekarang . so , disini anda akan nampak , pentingnya course chilhood education zaman sekarang . terima kasih sudi luang masa membaca . selamat hari guru . hari-hari hari guru .

Sebaiknya kita jangan memandang rendah mana-mana bidang pekerjaan kerana semuanya mempunyai fungsi masing-masing. Seperti mana cerita mengenai President Amerika John F. Kennedy  ketika melawat NASA, beliau terserempak dengan sorang 'cleaner' yang sedang menyapu lantai lalu beliau bertanya "Apa yang sedang kamu buat ketika ini?"  Cleaner tersebut menjawap " Saya sedang membantu menghantar sesorang ke bulan". Semuanya ada fungsi masing-masing yang tidak kurang pentingnya.

Jumaat, 6 Oktober 2017

Jumaat, Oktober 06, 2017

Jawatan Kosong Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) Temuduga Terbuka - 16 October 2017

Jawatan Kosong di Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) October 2017. Pemohon yang berminat adalah dipelawa untuk memohon mengisi jawatan kosong di PTPTN.


Jawatan kosong di PTPTN yang ditawarkan ialah:

1. Eksekutif Pemasaran (Kontrak)

Tarikh Tutup Permohonan:- 9 Oct - 16 October 2017

Sukacita dimaklumkan bahawa Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), sebuah organisasi yang bertanggungjawab memberi pinjaman kepada pelajar Institusi Pendidikan Tinggi yang layak dan menerima deposit di bawah Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN), mempelawa calon-calon WARGANEGARA MALAYSIA yang berumur 18 tahun pada tarikh temuduga serta berminat menghadiri temuduga terbuka jawatan Eksekutif Pemasaran lantikan kontrak yang akan diadakan pada tarikh/hari, masa dan tempat seperti berikut :

Tarikh / Hari : 16 Oktober 2017 / Isnin
Masa : Sesi pagi : 9.00 pagi hingga 1.00 petang
(pendaftaran dibuka : 9.00 pagi - 11.00 tengahari)
Sesi petang : 2.30 petang hingga 4.30 petang
(pendaftaran dibuka : 2.30 petang - 3.30 petang)
Tempat :
Pejabat PTPTN Negeri (PPN) Negeri Sembilan
No. 1-L2, Seremban Gateway
Off Jalan Sungai Ujong
70200 Seremban
NEGERI SEMBILAN

Untuk maklumat lanjut mengenai Jawatan kosong (kerja kosong) di PTPTN NEGERI SEMBILAN sila layari -> MAKLUMAT JAWATAN KOSONG PTPTN


Tarikh / Hari : 09 dan 10 Oktober 2017 / Isnin dan Selasa
Masa : Sesi pagi : 9.00 pagi hingga 1.00 petang
(pendaftaran dibuka sehingga 11.00 tengahari)
Sesi petang : 2.30 petang hingga 5.00 petang
(pendaftaran dibuka mulai 2.30 petang hingga 4.30 petang)
Tempat Temuduga : Bilik Temuduga
Jobs Malaysia, Aras 4
Bangunan UTC Melaka
Jalan Hang Tuah
75300 MELAKA


Untuk maklumat lanjut mengenai Jawatan kosong (kerja kosong) di PTPTN NEGERI MELAKA sila layari -> MAKLUMAT JAWATAN KOSONG PTPTN

Rabu, 4 Oktober 2017

Rabu, Oktober 04, 2017

Jawatan Kosong Bank Islam Malaysia Berhad (October 2017)

Kerja atau jawatan kosong Bank Islam Malaysia Berhad - October 2017. Permohonan dari pemohon yang berminat adalah dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan di Bank Islam Malaysia Berhad.
Jawatan Kosong Kerajaan Swasta Malaysia - Jawatan Kosong Bank Islam Malaysia Berhad

Jawatan kosong yang ditawarkan di Bank Islam Malaysia Berhad adalah seperti berikut:

1. Contact Center Officer - Kuala Lumpur

Tarikh tutup untuk memohon ialah: 19 October 2017

Bank Islam Malaysia Berhad is the pioneer of Islamic banking system in Malaysia. We have grown to become one of the nation’s leading financial institutions, providing a wide range of products and services to meet the financial and banking needs of all Malaysians, regardless of race and religion. A career with Bank Islam means an outstanding opportunity to develop a professional vocation in the ever-challenging banking industry. Be a part of an organisation that is totally committed to developing Malaysia as one of the leading global Islamic financial centres.

Jika anda berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Jawatan Kosong ini layari -> MAKLUMAT LANJUT JAWATAN KOSONG

READ ALSO: Jawatan Kosong Kerajaan Swasta Terkini Di Malaysia

Kepada yang memohon kami ucapkan semoga berjaya!

Isnin, 2 Oktober 2017

Isnin, Oktober 02, 2017

Jawatan Kosong Perbadanan Putrajaya (PPj) - October 2017

Jawatan kosong di Perbadanan Putrajaya (PPj) - Marina Putrajaya Sdn. Bhd October 2017. Mempelawa pemohon yang berminat dan berkelayakan untuk mengisi berberapa kekosongan jawatan di PPj atau Perbadanan Putrajaya October 2017.


Antara jawatan kosong yang ada ialah:

1. Pengawal Keselamatan
2. Pembantu Akaun
3. Eksekutif Jualan & Pemasaran
4. Penyelia Rekreasi Air
5. Penolong Pengurus Jualan & Pemasaran
6. Pembantu Eksekutif

Tarikh tutup untuk menghantar permohonan anda: 10 Oktober 2017

Jika anda mempunyai kriteria yang diperlukan dan bersedia untuk berkerja dengan penuh dedikasi ke arah merealisasikan aspirasi PPj sila hantar surat permohonan bersama resume yang lengkap ke hr@cruisetasikputrajaya.com dengan menyatakan jawatan yang hendak dipohon di bahagian SUBJEK E-MAIL. Sila ambil perhatian bahaya hanya calon-calon yang disenarai pendek yang akan dihubungi.

Untuk mendapat maklumat penuh/lanjut mengenai jawatan-jawatan ini sila layari -> JAWATAN KOSONG.

Kepada yang memohon semoga berjaya!

Khamis, 28 September 2017

Khamis, September 28, 2017

Jawatan Kosong-Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)

Anda masih mencari kerja dan berminat untuk berkerja dengan Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)? Terdapat jawatan kosong di Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) sekarang ini. KTMB mempelawa warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berminat untuk memohon dan mengisi kekosongan jawatan di KTMB.


Antara kekosongan jawatan yang ada di KTMB ialah seperti yang terdapat dalam senarai berikut:

1. HEAD OF CORPORATE COMMUNICATIONS
2. FINANCE EXECUTIVE - GST
3. CHIEF OPERATION OFFICER (TRAIN OPERATION &MAINTENANCE)
4. CHIEF CORPORATE OFFICER (SUPPORT SERVICES)
5. ENGINEER SIGNALLING &COMMUNICATION (MECHATRONIC/ELECTRONIC)
6. TUKANG K2 (SEMBOYAN &KOMUNIKASI)

Pemohon yang berminat dipelawa untuk menulis/menghantar permohonan bersama Resume yang lengkap, nombor telefon, dan gambar berukuran passport (tidak dikembalikan) ke alamat yang tertera di bawah:

Interested applicants are invited to write-in together with detailed resume, contact number and a non-returnable latest passport size photograph to the following address. (Only shortlisted candidates will be notified)

GENERAL MANAGER
Human Capital Department (Staff Planning Unit)
Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)
Jalan Sultan Hishamuddin
50621 Kuala Lumpur
Tel: 03-22631312 or 22631122
Fax: 03-27105723

Tarikh tutup untuk permohonan jawatan-jawatan tersebut ialah 9 October 2017

Untuk maklumat lanjut mengenai kekosongan jawatan ini sila layarai JAWATAN KOSONG KTMB dan MENGENAI KTMB untuk maklumat mengenai KTMB.

Kepada yang memohon kami ucapkan semoga berjaya!

Khamis, 8 Disember 2016

Khamis, Disember 08, 2016

Festival Kerjaya SL1M Sabah 2016

Festival Kerjaya SL1M Sabah 2016 - Para atau bekas pelajar di Sabah IPTA/IPTS yang hendak atau sedang mencari kerja dipelawa hadir ke festival kerjaya SL1M Sabah 2016 ini.

Festival Kerjaya SL1M Sabah 2016 ini adalah penutup kepada Program Outreach SL1M bagi tahun 2016.
Festival ini akan di rasmikan oleh YB Datuk Abdul Rahman Dahlan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri.
Festival Kerjaya SL1M Sabah 2016

Antara syarikat terlibat mengadakan sesi temuduga terbuka ialah;

a. Borneo Highway Holdings Sdn.Bhd
b. PMB Investment
c. Maybank
d. Astro Sdn.Bhd
e. Malaysia Airport Holdings Berhad
f. UEM Group Berhad
g. CIDB Malaysia / Akademi Binaab Malaysia
h. Excellent Skill Academy
i. Institut Usahawan Muda
j. MMU Cynergy
k. Unimekar Industries

Dan banyak lagi syarikat-syarikat besar
.
Festival Kerjaya SL1M Sabah 2016 ini akan diadakan pada ketetapan berikut;

Tempat: PUSAT LATIHAN RELA NEGERI SABAH KAMPUNG GAYANG, TUARAN
Masa: Bermula 7.30 pagi
Tarikh: 10 Disember 2016

Kepada yang berminat  menghadiri Festival Kerjaya SL1M Sabah, ini adalah peluang baik untuk mencari kerja bagi masa depan anda. Kami mengucapkan selamat maju jaya!

Rabu, 20 Jun 2012

Rabu, Jun 20, 2012

Vacancies in Oil & Gas Industry Kimanis Sabah: Sabah Oil & Gas Contractor Association, Kimanis

JOB TITLE/ POSITION: Vacancies in Oil & Gas Industry
JOB ADS ID: -
NO. OF VACANCY: 300
LOCATION : Kimanis, Sabah
JOB TYPE: -
COMPANY: Sabah Oil & Gas Contractor Association
CLOSING DATE: n.a

Responsibilities:
• Ensure all welding procedures are of the highest quality.
• Ensure all welding is done within procedure specifications and meet daily goals.
• Perform other duties as directed from time to time by the Welding Supervisor and Production Manager, provided that such duties are within the competency of the nominated employee.
• Display at all times behaviour that contribute to a co-operative and successful team

Requirements:
• Candidate must possess at least a Primary/Secondary School/SPM/"O" Level, any field.
• Required language(s): Bahasa Malaysia & English
• At least 3 years of working experience in the Oil & Gas Industry (piping & steel structure works) Applicants must be willing to work in Kimanis, Sabah
• Preferably Non-Executives specializing in Engineering - Mechanical/Automotive or equivalent.
• Must posses CIDB card & relevant welding certificates.
• 300 positions available for:

    - Tig
    - SMAW
    - G6
    - Combination Welder
    - Riggers
    - Semi skilled
    - Helpers
    - Foremen
    - Pipe fitters
    - Welding foremen
    - Pipe fitter foremen
    - Rigger foremen
Interested candidate please email us your application together with your recent photograph to info@sogca.com.my or fax to 088-384787 or hand deliver to 8th Floor, Block A, Wisma Kosan, Mile 4.5 Tuaran Road, Likas, 88992 Kota Kinabalu, Sabah

Rabu, 8 Februari 2012

Rabu, Februari 08, 2012

Lintas View Hotel Kota Kinabalu

I received an email from the Human Resource (HR) staff of Lintas View Hotel located in Lintas Square, Kota Kinabalu about job/vacancy opening in their soon to be open hotel in the near future.

If you are Sabahan and interested to work in hospitality industry, this could be your opportunity to begin your career.

Student taking hospitality courses are invited to do industrial practical training with this hotel. The opening/job vacancies in this hotel is also open to hospitality (hotel or tourism) to apply.

Lintas View Hotel 96 Executive Rooms, Fusion Cafe and 3 Seminar Hall once it is open for business.

Below is part of the email that I received.

"We are seeking for young and enthusiastic individuals giving priority to those with hospitality, culinary as well as pastry certification to be part of our pre-opening team of experience hotelier. With this, we seek your esteemed college to assist in providing us with your final semester students who seeks for industrial training attachment.

We are also interested with your already graduated students who have yet to find permanent work. They may send me their resume for our review before shortlisting for a face to face interview."

For more information about this opportunity, please visit their webpage at www.lintasviewhotel.com (still under construction). Contact details are available in their website.

Khamis, 1 Disember 2011

Khamis, Disember 01, 2011

Sabah Job Expo 2011

Good news for those SPM/STPM leavers and graduates who are still looking for job to start their career in Sabah, Sabah Job Expo 2011 will be held in Suria Sabah.

Date: 3rd - 4th December 2011
Time: 9.30am - 3.00pm
Venue: Suria Sabah Shopping Mall, Kota Kinabalu

There will be 55 participiting companies will be there for walk-in interview to recruit staff. Resume writing skills and interview skills workshop will be conducted by KPSKTM and Jabatan Tenaga Rakyat (JTK) respectively.

The Sabah Job Expo 2011 will be launched by Datuk Dr. Yee Moh Chai, Menteri Pembangunan Sumber dan Kemajuan Teknologi Maklumat, Sabah.

Special appearance by Rey Kimara, Ebi Kornelius, Candy, Arnie Joba, Alvin MY, Raphiel Pinus, Jade Sisters, Vin P.O.P, The Ariez, Dayang Noraini, Felix Agus and Alex Raja Lawak on 4th December 2011.

Don't miss this opportunity, see you there.

Khamis, 3 Mac 2011

Khamis, Mac 03, 2011

Petronas job vacancies in Sabah

Petronas Sabah facilities job vacancyThere is half page Petronas job vacancies advertisement published on the Daily Express newspaper today. There are 8 vacancies available in Petronas facilities in Sabah. Below is the details of the Petronas job vacancies in Sabah.

DISCOVER YOUR POTENTIAL WITH PETRONAS
We are seeking highly motivated and skilled executives in the following disciplines for our facilities in Sabah.
  • Civil, Structural & Pipeline Engineering
  • Mechanical Engineering
  • Electrical Engineering
  • Instrument / Control Engineering
  • Materials, Corrosion & Inspection
  • Process Technology & Operations
  • Health, Safety 7 Environment (HSE)
  • Project Management
Qualifications:
1. Bachelor's Degree / Master / Phd in related field from a recognized institution.
2. Preferably with related experience in the oil & gas industry. However fresh graduates are welcome to apply.

All interested applicants are required to apply through our employment website at www.discoverpetronas.com by 8 March 2011.
Only shortlisted candidates will be notified.