Memaparkan catatan dengan label Food and Drinks. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Food and Drinks. Papar semua catatan

Khamis, 9 Februari 2017

Khamis, Februari 09, 2017

Kursus Pengendalian Makanan Di Sabah-Senarai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM)

Kursus Pengendalian Makanan Di Sabah dan Senarai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) yang berdaftar dengan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS). Jika anda ingin terlibat dalam bidang pengendalian makanan (Food and Beverage - F&B) sama ada ingin membuka restaurant atau terlibat dengan proses penyedian makanan maka anda harus mempunyai Sijil Pengendalian Makanan.

Sijil Pengendalian makanan ini hanya akan diberikan selepas anda telah menjalani kursus pengendalian makanan. Kursus pengendalian makanan ini hanya dijalankan oleh sekolah latihan pengendali makanan yang berdaftar dengan JKNS.

Semua individu yang ingin terlibat dengan F&B perlu mendapat kursus ini untuk menyediakan mereka dengan cara-cara pengendalian makanan yang sihat dan selamat. Ini kerana makanan adalah sesuatu yang amat sensitif kerana ianya berkaitan secara langsung dengan keselamatan dan kesihatan pelanggan atau pengguna.

Bayangkan jika makanan anda disediakan dengan cara yang kurang bersih, selamat dan tidak sihat. Malah penyedia makanan itu pula mungkin ada dijangkiti penyakit yang mudah berjangkit, sudah tentu ianya akan memberi masalah kepada kesihatan anda.

Begitulah pentingnya kursus pengendalian makanan ini sehingga kursus ini diletakkan dan diselia secara langsung oleh JKNS.

Jika anda berminat untuk mendapatkan sijil pengendali makanan sama ada untuk anda sendiri atau pekerja-pekerja di bawah tanggungjawab anda maka anda boleh menghubungi sekolah latihan pengendali makanan yang terdekat dengan anda.

Setakat ini kita mempunyai 19 sekolah latihan pengendali makanan yang berdaftar dengan JKNS. Jumlah ini mungkin akan ditambah pada masa akan datang bergantung kepada keperluan semasa.

Untuk mendapatkan senarai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) di Sabah sila download senarai di sini.

READ ALSO: Diploma Seni Kulinari Kolej Cosmopoint Sabah

Anda juga boleh berhubung secara langsung dengan pihak JKNS untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kursus pengendalian makanan di Sabah.

Selasa, 13 Disember 2016

Selasa, Disember 13, 2016

Makan Mee Sup Di Restaurant Pipin King Fisher

Hari ini kawan-kawan bawa aku makan mee di Restauran Pipin di King Fisher. Restauran ini kalau tidak silap saya, adalah salah satu dari rangkaian Restauran Pipin yang ada di sekitar bandar Kota Kinabalu.

Restauran Pipin ini asalnya dari Penampang adalah perniagaan keluarga. Kerana makanannya yang sedap, restauran ini menjadi semakin terkenal dan telah membuka cawangan di kawasan Bukit Padang, Menggatal, King Fisher dan yang terbaru di Tuaran.

Mungkin ada lagi di tempat lain yang aku tak tahu. Kalau ada mohon kongsikan tempatnya di ruangan komen untuk panduan bersama.

Makanannya memang sedap. Salah satu makanan kegemaran saya di Restauran Pipin ialah kaki ayam masak kicap, mee hun sup, sup tulang dan tauhunya.

Restauran Pipin di King Fisher nie senang ja cara lokasinya. Ianya berdekatan dengan supermarket Giant, berhadapan dengan Restauran Jom Makan dan satu baris dengan kedai Guardian.

Di bawah aku belanja kamu sikit gambar Restauran Pipin. Gambar jer...hehehe

Sabtu, 10 Disember 2016

Sabtu, Disember 10, 2016

Makan Tengahari Di Restaurant Penampang Ngiu Chap

Jika Penampang terkenal dengan Restaurant Pipin, kini ada satu lagi restaurant yang agak popular di area Donggongon, Penampang. Restaurant tersebut ialah Restaurant Penampang Ngiu Chap.

Jika anda bercadang untuk makan tengahari, Restaurant Penampang Ngiu Chap adalah jawapannya.

Hari ini saya dan kawan berpeluang singgah sebentar di Restaurant Penampang Ngiu Chap dan seperti yang sering diceritakan oleh kawan-kawan saya yang pernah singgah sini, makanannya memang sedap.

Mungkin ada lawan dengan Restaurant Menggatal Ngiu Chap di pekan Menggatal. Kedua-dua restauran tersebut ada kekuatannya sendiri.

Restauran Penampang Ngiu Chap terletak berdekatan dengan roundabout Donggongon yang ada "sigah/topi" besar. Betul-betul berhadapan dengan simpang masuk ke SMK Datuk Peter Majuntin,  Penampang. Restaurant ini juga bersebelahan dengan kedai perabot di tepi jalan Penampang Bypass dan juga kedai hardware.

Makanan di Restaurant ini memang sedap dan pelbagai. Anda patut cuba dan kongsikan pengalaman anda di ruangan komen.


Anda patut cuba restaurant ini. Restauran ini  memang sedap-sedap makanannya.

Jumaat, 9 Disember 2016

Jumaat, Disember 09, 2016

Tempat Makan Best Di Tuaran - Kedai Kopi Sanya

Tempat makan best di Tuaran - Kedai Kopi Sanya. Jika anda mencari restaurant yang bagus di area Tuaran, Kedai Kopi Sanya adalah salah satunya yang perlu anda kunjungi.

Ini kedai kopi pertama untuk koleksi kedai makan yang best di area Tuaran.

Jika anda berkunjung ke Tuaran dan ingin cari makan Kedai Kopi Sanya adalah salah satu kedai kopi yang patut anda kunjungi.

Saya sendiri sudah menjadikan kedai kopi ini menjadi salah satu restaurant yg sering saya kunjungi kerana makanannya yang sedap-sedap, layanan yang pantas dan kebersihan kedainya yang agak memuaskan.

Antara makanan yang popular di kedai ini ialah Kuching Laksa, Sarawak Kon Lau Mee, Roti Khawin Panggang, Sup Kepala Ikan (mereka gunakan Ikan Merah yang segar atau fresh), Bubur Isi Ikan dan banyak lagi.

Minuman kegemaran di sini? Kebanyakan pengunjung termasuk saya sendiri sering memesan Kopi Sejuk atau apa yang orang selalu sebut sebagai "Kopi Lang" yang telah disejukan dalam botol-botol kecil.

Nak cari tempat ini tak susah. Ianya terletak betul-betul bersebelahan/belakang Agro Bank Tuaran. Cuma kadang-kadang susah juga dapatkan parking kereta di tempat ini terutama pada hari Ahad sebelah pagi.

Kedai Kopi Sanya ini sering dikunjungi orang ramai. Bersedia untuk menunggu jika kekurangan tempat duduk. Hehe

Sebelum terlupa, kedai Kopi Sanya adalah dalam kategori non-halal kepada orang muslim.


Ok lah itu sahaja untuk edisi tempat makan best untuk kali ini. Ada masa nanti aku tulis pula untuk restauran lain ada dalam list aku.

Khamis, 8 Disember 2016

Khamis, Disember 08, 2016

Tempat Makan Best Di King Fisher - Restaurant Mee Sedap

Tempat makan best di area King Fisher  di Kota Kinabalu - Restaurant Mee Sedap. Restaurant ini adalah salah satu restaurant kegemaran orang ramai.

Setiap kali datang sini mesti penuh dengan orang ramai.

Setiap kali datang makan di area King Fisher mesti restaurant ini jadi salah satu pilihan kegemaran.
Nak tahu kenapa? Salah satu menunya yang popular ialah Mee Tauhu dan Ikan Boulu / Ikan Susu goreng tanpa tulang yang berharga hanya RM12/set, sup tulang dan juga sup daging.

Lokasi? Nak tahu mana lokasinya di King Fisher? Restauran ini terletak menghadap roundabout dan restaurant Pizza Hut berdekatan dengan supermarket Giant. 

SEE ALSO: Taliban Restaurant

Senang untuk cari lokasi restauran ini. Betul-betul di tengah-tengah kawasan rumah kedai di King Fisher.
Tunggu apa lagi kunjungi kedai ini. Tempat makan best dan sedap di area King Fisher, Kota kinabalu

Jumaat, 16 September 2011

Jumaat, September 16, 2011

Rave reviews for Nasi Lemak 2.0

An ethnic Chinese rapper accused of stirring Malaysian racial tensions has brought his social commentary to cinemas with a food-themed comedy celebrating the country's mixed cultural recipe.

According to AFP, Wee Meng Chee - better known by the alias Namewee - characteristically pulls few punches in Nasi Lemak 2.0, an unusually daring exploration of a tide of racial distrust that has stoked concern in multi-ethnic Malaysia.

The comedy, named after the national rice dish and which opened last week, takes an unflinching but ultimately fond look at many of the racial stereotypes that Muslim-majority Malaysia's various ethnic groups aim at each other.

The main character, an arrogant chef played by Wee, expresses revulsion at Islamic practices such as circumcision.

In another scene, an ethnic Chinese student complains of difficulty getting into college, a reference to quota policies and other privileges favouring the dominant Malay ethnic group.

Source: Agencies Published Sept 15 2011

Isnin, 18 Julai 2011

Isnin, Julai 18, 2011

Taliban Restaurant

Taliban food centre, Taliban coffee shop, Taliban restaurantHi guys, ever heard of Taliban Restaurant? I was in Inanam yesterday. So my friend ask me to 'Tapau' some food for him. I asked him what kind of food and where to buy?

Guess what, he said he want the roti canai from Taliban Restaurant near the bus terminal in Inanam.

It was difficult to located the Taliban food centre. I went around the shop lots nearby the bus terminal and finally found it. It is located below the office of Takaful Malaysia or beside Honda Boon Siew in Inanam. It is a corner shop and there are so many people was there.

I wonder why?

So I tapau roti canai for my friend and people are streaming in and out of the Taliban Restaurant in Inanam.

I didn't had anything from Taliban coffee shop for myself but may be one of these days I will go there to try out the roti canai there.

Anyway, Taliban restaurant or coffee shop is just a name. Nothing to to with Taliban in Afghanistan. :)

Jumaat, 18 Mac 2011

Jumaat, Mac 18, 2011

Nam Chai Restaurant Bak Kut Teh Sandakan

Well, I know you are pretty much aware about the heading of this blog, Nam Chai Restaurant Bak Kut Teh in Sandakan. So what is the big idea with that title about food thingy? Actually I'm in Sandakan at the moment attending some business matter.

I woke up this morningNam Chai Restaurant Bak Kut Teh in Sandakan,sandakan seafood bak kut teh ocean king restaurant,where to eat in Sandakan,sabahtourism.com,sandakan hotel,hotel sandakan food review,food review sandakang at 4.30am just to catch my early morning flight to Sandakan. I seldom get up of my bed that early but what to do there is some job to do here in Sandakan. The 45 minutes flight from Kota Kinabalu International Airport Terminal 2 was good. Weather in Kota Kinabalu was fine this morning but raining here in Sandakan this morning. Arrive in Sandakan I jumped inside a cab for Sandakan Hotel and now here sitting at the lobby enjoying a free internet services in Sandakan Hotel.

One thing I wish to highlight here is about the taxi driver this morning. The apek a Chines guy aged around 40 above is an avid nose digger. He was digging his nose right from the airport until Sandakan hotel and I was like 'Oh wow, driving and digging his nose at the same time" Hahaha but seriously, it was disgusting sight.

So come to the topic for today. Tonight I'm thinking about visiting this well-known Nam Chai Restaurant Bak Kut Teh in Sandakan. I just want see why this restaurant is very famous in Sandakan. According to the right up in Sabah Tourism website this Nam Chai Restaurant Bak Kut Teh is Sandakan landmark get louds and roucous especially on weekends when locals and out-of-towners congregate for signature bak kut teh. The bare bones kopitiam setting and no-nonsense waiters barking out ceaseless orders is all part of the old fashion local charm.

The devout owner-chef starts his daily routine at the market-before first light-scouting for top-notch cuts of pork and fresh seafood. He proceeds to the restaurant to patiently concoct two types of meat bone tea-pork and vegetarian-which requires an hour and a half of simmering.

And as soon as the shutters are open, the restaurant is packed with diners hungry for a steaming bowl of perfection. The most popular items on offer are sliced fish, prawns, pork ribs and pork balls. Tofu and vegetables such as spinach, cabbage and mustard greens are also available. Patron can opt for a side of rice, noodles or yew char kueh (Chinese crullers).

Any array of condiments such as diced raw garlic, sliced chillies and soy sauce are provided to add zest, but some diners prefer their bak kut teh just the way it is. The addictive blend of herbs and spices combined with sweet and tender meat is enough to keep anyone coming back for more.

With food this genuinely good, it is no surprise that the restaurant has been operating successfully for the past 21 years!

Ok, so from the descriptions above one can tells that the Nam Chai Restaurant Bak Kut Teh in Sandakan is awesome. However I got to take a look at it myself. :0)

If you are happened to be in Sandakan the restaurant location and contact details is as follows:-

Nam Chai Restaurant, Lot 1, Ground Floor, Block D, Bandar Nam Tung, Sandakan. Business hours are from 8.30am to 2.00pm and 6.00pm to 9.00pm from Tuesday to Sunday. For more information call +60 89 612603.

Rabu, 2 Mac 2011

Rabu, Mac 02, 2011

MASARAP Filipino Cuisine Kota Kinabalu

For a taste of the Philipines, swing by Masarap Filipino Cuisine which aptly mean 'delicious' in Tagalog. The restaurant first opened its doors in Sandakan and not long after, found its way to Kota Kinabalu.

Wanting to bring something authentically different, the owners discovered that Filipino cuisine was a bit hit among the local diners. The fusion of sweet, sour and savoury is truly Filipino and and interesting change from local fare. Prepared by Filipino chefs, the menu boasts and array of Filipino favourites including the daing na bangus (fried milk fish), longganisa (Filipino-style pork sausages) and mouthwatering sinigang hipon (a tangy soup teeming with prawns, sow string beans, white carrots and water spinach)

The highlight masarap filipino cuisine kota kinabalu sabahon the menu is undoubtedly the crispy pata, deep-fried pork accompanied by a special sauce. This highly popular dish requires half an hour to prepare, so diners are advised to pre-order. Also a must-try is the sisig, minced pork and onions served on a sizzling plate and topped with an egg, lime and bird's eye chilies. However, the truly adventurous can request for the balot, a hard-boiled duck egg which holds a premature duckling. But be warned! This Filipino delicacy imported from Zamboanga is definitely not for the faint-hearted.

On a sweet note, end your meal with the halo-halo, a popular ice-cream dessert served with variety of jelly bits, or delectable crema de fruita made of mangoes, fresh cream and crush biscuits. The mango smoothie which is blended with fresh mangoes flown in from the Philippines is also highly recommended.

The restaurant which can seat 120 people comfortably also caters to private functions up to 60 guests. Home delivery service for a minimum order of RM 20.00 is also on offer. Business hours are from 10.30am to 10.30pm daily and live entertainment is available on the second floor from 7.00pm to 10.30pm. Reservation are encourage to avoid disappointment especially on the eve of public holiday and weekends.

Masarap Filipino Cuisine is located at Block B, Lot 13, Lintas Square, Kota Kinabalu, Sabah. For more information, call +60 88 249672

Isnin, 24 Januari 2011

Isnin, Januari 24, 2011

Natural Oats Cereal Drink - Mornflakes Specialities (s) Pte Ltd

Natural Oat Cereal Drink from MornflakesYesterday I went to Tong Hing Kota Kinabalu to buy 3 in 1 drink. I found this Natural Oats Cereal Drinks and decided to give it a try. It looks delicious and on the packet it says 'Minuman Bijirin Oat with Beta-glucan (Soluble Fiber) with protein and no Cholesterol)

Oh wow..to me anything withour cholesterol is good. So I bought the packet and now I am going to drink it. Hahaha

A friend told me that this is actually a very good drink Natural Oats Cereal Drink from Mornflakes helps to reduce the fat from your body. Is it so? Well who knows, and that is the very reason why I am going to drink it now. I have 14 more small packets to go before I can actually be able to tell you my humble personal testimonial about this Natural Oats Cereal Drink from Mornflakes.

Isnin, 15 November 2010

Isnin, November 15, 2010

Korean Restaurant Kota Kinabalu

Korean Restaurant Kota Kinabalu
I am thinking about going out for my dinner. Are there any Korean Restaurant in Kota Kinabalu area? I know there a Korean restaurant somewhere but I don't really know where they are located.

I called up a friend. He told me that there are good Kota Kinabalu Korean restaurant in KK Times Square Phase 1. Not been eating Kim Chi for very long time, now I am very excited to visit this Korean Restaurant in KK Times Square. 

I think the last time I had a good Kim Chi was in Christchurch South Island New Zealand.

KK Times Square is a newly completed building, next door to Sutera Harbour Resort and Bus Terminal Wawasan Plaza just across Sembulan river.

I haven't been to Times Square Kota Kinabalu since it was opened for business so this time would be my first time. Well, for a Korean Restaurant it is not a big deal. Good food is waiting for me in there.

So I am planning to visit BBQ House Korean Restaurant in Kota Kinabalu tonight. I heard they have a good Korean food and a cute waitresses. That is what my friend told me. So I am coming over to check it out.

Just in case you are also looking for a Korean Restaurant in Kota Kinabalu you this is where you should go. I will give you the address.

BBQ HOUSE KOREAN RESTAURANT KOTA KINABALU, Blk 1, 1-49-G, Ground Floor & 1st Floor, KK Times Square Phase 1, Coastal Highway, 88000 Kota Kinabalu. For reservation you can call this number +60 88 486 100.

Rabu, 10 November 2010

Rabu, November 10, 2010

I Got Stomach Upset After Lunch At Restaurant Seri Malindo Api Api Centre.

What a bad day for me. I had much lunch late because I was so busy doing something and nearly forgot my lunch. So together with a friend we went to Restaurant Seri Malindo in Api Api Centre Kota Kinabalu to have our late lunch.

I had 'Jantung Pisang' and beef and a bowl of fish soup. It was a good lunch. On the way back to the office we were talking about how good the restaurant was.


Reached the office and back to work but then I started to feel my stomach so painful until tears came out from my eyes. I nearly can't stand the pain. I was like what the heck is happening to me? Don't tell me I need to call the ambulance to take me to the hospital.


I told my friends not to disturb me, close my room's door, switched off the light and tried to relax. But the pain won't go away and in the process I have to run to the toilet.


After the toilet, about 15 minutes later I have to run again to the toilet and things burst out the moment I sat on the toilet bowl. All are liquid of course. Ohh my God, this is Diarrhea. I hate it.


I knew now, it is because of the food I had at Restaurant Malindo at Api Api Centre Kota Kinabalu. The restaurant  situated just a few doors from Mc Donald in Api Api Centre.


Now, that will be the first and the last I will buy food from that restaurant. The restaurant looks clean but may be the food was not prepared nicely. I am sure the person who took the same food that I had will get Diarrhea as well, but I pray they will be fine.

When they have to prepare huge amount of food they forgot about the cleanliness aspects.