Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Parenting. Papar semua catatan

Cara Mencuci Pakaian Sekolah Supaya Kekal Putih

Cara mencuci pakaian sekolah supaya kekal putih adalah topik kita kali ini. Perkara ini tentunya penting kepada ibubapa yang mempunyai anak-anak yang masih bersekolah. Baju sekolah menengah atau sekolah rendah di Malaysia adalah berwarna putih dan perkara yang sering menjadi masalah ialah memastikan baju sekolah anak anda kekal putih dan bersih terutama kepada ibubapa yang anak-anaknya aktif dan sering pulang ke rumah selepas sesi persekolah dengan baju sekolah yang kotor.

Entry kali ini dibuat untuk dapatkan pandangan dari anda semua. Setiap minggu sudah tentu ramai ibu-ibu pelajar yang rasa agak penat memberus dan menyental baju sekolah anak-anak mereka. Faham sahajalah kan, budak lelaki terutamanya Kalau mereka  pakai baju sekolah tu macamana.

Aktiviti memberus dan menyental baju tu memang mengambil masa. Itu belum masuk bab bubuh nila baju tu lagi..Baju sekolah putih ni bukan boleh campak terus kat mesin basuh. Biasanya memang berus dulu

Ada pelbagai cara, contohnya dengan merendam dulu baju sekolah tu semua dengan sabun dan clorox, lepas tu barulah mula  memberus dengan gigihnya segala kekotoran itu, dan memang amat memenatkan Selepas itu itu barulah masukan ke mesin basuh (hanya baju sekolah putih je tak campur dengan baju lain). Last sekali, barulah nilakan semua baju tu dan sidai macam biasa.

Ok, so itulah biasanya cara yang sering digunakan untuk mencuci pakaian sekolah supaya kekal putih. Bagi anda yang ada anak yang masih bersekolah minta bagi idea untuk kita kongsi bersama. Anda boleh bagi idea dibahagian komen kelak. Bagaimana caranya nak bersih dan putihkan baju sekolah anak-anak ni? Cara anda mungkin lebih berkesan dan boleh guna cara tersebut pada masa akan datang.

Lawati laman ini untuk belajar lebih lanjut cara mencuci pakaian sekolah supaya kekal putih
Read more

Cheating wife caught red-handed

A man shared his story of going to Geylang with his 16-year-old daughter to tail his wife, who is having an affair.

Mr Chen (48, technician) laments that his wife, a 42-year-old hairstylist, has left home for more than a year and has abandoned their children.

He had suspected that his wife had got to know a man in his 50s, on a casino ship in 2009.

After an incident where he witnessed his wife and the man singing intimately together in a karaoke, his wife went missing by not showing up for work and changing her phone number.

After five months of searching, Mr Chen decided to engage a private investigator for help and found out that his wife had gone to co-habit with that man.

On top of that, the man's mistress had called Mr Chen's family to inform them about their mother having an affair.

The mistress told them that she has been with that man for 16 years and he is married with two adult daughters.

She had also been supporting the unemployed man and giving him money all these years.

Ironically, the woman had called with the intention of confronting Mr Chen's wife for having an affair with that man.

With information from the private investigator, Mr Chen took to tailing his wife, with his eldest daughter in tow, in hopes of catching the adulterous couple red-handed.

He has since witnessed his wife and the other man going in and out of a Geylang apartment acting like a couple.

He has also taken video recordings to prove that she is having an affair should their divorce go to court.

He received a lawyer's letter from his wife in December last year, asking for a divorce and to sell their house and split their assets.

Mr Chen's daughter is concerned with the request and asked, "Then where will my siblings and I stay?"

According to Mr Chen, he had bought their five-room flat seven years ago and it is now worth about S$400,000.

His wife had forked out only S$4,000 for the flat at that time and had never helped to pay the loans.

"But now she wants a share of the house and didn't even consider the interests of the children!" exclaimed Mr Chen.

Source: www.asiaone.com
Published March 22 2012
Read more

(BIODATA) Daniyar Nazarbayev Menantu Najib Razak

Daniyar Nazarbayev telah selamat bertunang dengan Nooryana Najwa anak perempuan Najib Razak Perdana Menteri Malaysia. Menantu Najib Razak yang bernama Daniyar Nazarbayev ini berasal dari Khazakhstan sebuah negara yang terletak di selatan Russia dan juga bersempadan dengan Mongolia.

Mungkin ramai di antara anda ingin mengetahui biodata Daniyar Nazarbayev ini. Di sini ada sedikit latar belakang beliau yang dipetik dari berberapa sumber.


Nama akhir Daniyar iaitu Nazarbayev adalah sama dengan nama President Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev – namun ada kemungkinan juga ia tidak mempunyai sebarang kaitan.

Latar belakang Daniyar, mempunyai kehidupan yang serba mewah dan penuh kontroversi kerana 'tuah' nama akhir “Nazarbayev” yang diberi ibunya selepas bercerai dengan suami terdahulu D. Kesikbayev sebelum berkahwin dengan Bolat Nazarbayev, seorang ahli kerabat Presiden Kazakhtan.


Pada Oktober 2006, New York Post melaporkan Daniyar Nazarbayer, yang dinamakan sebagai ‘anak kepada President Nursultan Nazarbayev’, telah membeli beberapa apartment di 55 Wall Street.


Salah satu apartment dengan dua bilik bernilai $2.9 juta dan satu lagi dengan satu bilik bernilai $2.1 juta. Tidak pasti sama ada ia benar ataupun khabar angin, tapi akhbar ada melaporkan ‘President Nazarbayev telah melawat rumah tersebut sendiri semasa menghadiri UN Summit (Persidangan PBB) dan memberikan kebenaran untuk pembelian tersebut. Ia nampaknya melibatkan banyak duit,”.


Daniyar patut berterima kasih kepada emaknya Mayra Kurmangaliyeva kerana menukar nama akhir beliau dan segala transformasi/perubahan yang berlaku adalah kerana nama akhir tersebut.


“Mengapa tidak (untuk berkahwin dengan Daniyar)? Seorang jejaka terkenal, penuh adunan dan dengan nama akhirnya yang cukup menawan… tapi, jika saya ialah bapa Malaysia, saya akan semak dulu takut-takut: adakah Daniyar sudah berkahwin semasa zaman muda? Buah epal adalah dari pokok epal, seperti yang kita tahu… dan Alma-Ata (ibu kota Kazakhstan) ialah bandar buah epal dan pokok epal,” nasihat Leonid.


Leonid Komarovskiy ialah seorang “wartawan” daripada New York dan menulis peribadi Daniyar ini di bawah artikel bertajuk “Borat is out of competition.”
Sunduvan.com ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan Tahniah kepada Najib Razak di atas pertunangan anak perempuannya. Semoga sampai ke anak cucu.
Read more

Tengku Zawiyah getting married with Datuk Joseph King

I think this is one of the most popular news items in the past a few days. The news about Tengku Zawiyah married with Datuk Joseph King a businessmen from Sabah.

It was reported that Datuk Joseph King or in his Muslim name known as Rayyan JK Abdullah will marry Tengku Zawiyah on 12 May 2011. Datuk Joseph King embrace Islam in February 2011.

We would like to take this opportunity to say 'Congratulations' to them. We hope the best for them in the future.
Tengku Zawiyah getting married with Datuk Joseph KingPhoto source: BeautifulNara.com
Read more